Przepisy kulinarne - 
 © makrela.pl Przepisy kulinarne - 
 © makrela.pl
Aktualnie jesteś:  makrela.pl Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne





Makrela w winie po francusku - składniki
* 8 owalnych filetów z makreli
* 3 łyżki oliwy
* ćwiartka fenkułu
marynata:
* 1 butelka białego wytrawnego wina
* 2 listki laurowe
* kilka gałązek oregano i tymianku
* pół cytryny pokrojonej w plastry
* szczypta nasion kolendry
* 4 zgniecione ząbki czosnku
* cebula pokrojona w plasterki
* marchewka pokrojona w plasterki
* 1 korzeń pietruszki przecięty wzdłuż
* 10 ziarenek pieprzu
* sól

Makrela w winie po francusku - sposób przygotowania
Wino zagotować z resztą składników i na małym ogniu gotować 15 minut. Makrele ułożyć w garnku z oliwą, zalać winem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Wyjąć makrele i ostudzić, marynatę przecedzić. Z powrotem wrzucić do niej listki laurowe, zioła, dodać kilka ziarenek pieprzu i kilka wiórków fenkułu. Zalać marynatą makrele i odstawić na noc. Podawać na zimno.

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Makrela_w_winie_po_francusku,,22600567,9495.html />
PITTA Z MAKRELĄ

s k ł a d n i k i :
Pitta, makrela,
twarożek naturalny, świeży ogórek
warzywa z mieszanki warzywnej - cztery pory roku (kukurydza, papryka, pieczarki, marchewka, brokuły),
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

S p o s ó b p r z y r z ą d z e n i a :

Warzywa dusić na patelni aż będą miękkie.
Makrelę rozdrobnić, dodać do warzyw. Chwilę smażyć.
Pittę po podgrzaniu wypełnić sosem:
twarożek naturalny, czosnek, ogórek świeży
(starty drobno na tarce),
sól i pieprz.
Pittę napełnić
warzywami
i smacznego!

restaurants.pl/pitta/pitta_z_makrela.html />
Makrela z pęczkami porów





Składniki:

1 makrela
8 mini porów
2 plasterki szynki parmeńskiej
1 łyżka masła
4 łyżki bulionu
cytryna

Marynata do ryby: świeży rozmaryn, szalotka, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatkowy sos: rzeżucha z jogurtem lub śmietaną
Wykonanie:
* Makrelę doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą zmieszaną z pokrojoną szalotką i rozmarynem. Marynuję 20 minut.
* Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Pory zawijam szynkę. Do naczynia żaroodpornego wlewam bulion, dodaję masło i układam pory, przykrywam folią i piekę 20 minut.
* Do środka ryby wkładam cebulę i rozmaryn z marynaty i smażę na patelni z każdej strony po około 4 minuty. Zdejmuję z patelni i układam rybę obok podpieczonych porów i wszystko razem zapiekam jeszcze przez około 10 minut, tym razem już bez folii.
* Rybę można smażyć tylko na patelni (sprawdzić od środka czy jest już cała usmażona), nie wkładając już jej do piekarnika. Zdjąć folię z porów i zapiekać je same przez 10 minut, lub krócej, jeśli będą już wyglądały tak jak lubisz.
* Rybę i pory układam na talerzu wraz z jogurtem i rzeżuchą oraz kawałkami cytryny.

kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/makrela/makrela.html 

Ryba po marynarsku z pieczarkami
Składniki:

* 1 kg makreli lub dorady
* 20 dag pieczarek
* 10 dag wędzonego boczku
* 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
* łyżka tartej bułki
* 10 dag masła
* sól, pieprz, ziele lebiodki
* majeranek


Sposób przyrządzenia:
Ryby myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W ogniotrwałym naczyniu zrumieniamy boczek, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki. Wkładamy ryby, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy majerankiem. Polewamy winem, posypujemy tartą bułką i lebiodką. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i pieczemy w piekarniku przez 30 - 40 minut.

kuchcik.info/2006/12/02/ryba-po-marynarsku-z-pieczarkami />
Makrela w sosie jogurtowym
Składniki:
80 dkg makreli,
10 dkg kiszonego ogórka,
sól,
sok cytrynowy,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
tarta bułka,
jajko,
olej słonecznikowy,
Sos:
1 szklanka jogurtu,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki marynowanych grzybów (mogą być pieczarki).
Sposób przyrządzenia:
Przygotować filety z makreli (bez skóry). Posolić, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Na każdym filecie położyć duży plasterek kwaszonego ogórka, zawinąć filety i spiąć wykałaczką. Tartą bułkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Panierować zawinięte filety w jajku i przyprawionej tartej bułce, smażyć na złoty kolor. Przygotować sos: jogurt wymieszać z pietruszką i posiekanymi grzybami. Polać sosem filety. Podawać z frytkami lub ryżem ugotowanym na sypko. Jako dodatek; sezonowa surówka.

kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=30&hm=bahus/ry />
Makrela z czosnkiem i szałwią
Składniki:
4 średniej wielkości makrele,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
2 łyżki masa,
1 łyżka zielonego pieprzu,
1 - 2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Makrele wypatroszyć, odciąć płetwy, dokładnie wymyć wewnątrz i zewnątrz. Następnie osuszyć i natrzeć solą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Miękkie masłu wymieszać z szałwią, czosnkiem i zielonym pieprzem. Masą tą wysmarować ryby wewnątrz i zewnątrz. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

kuchnia.kisa.pl/ />
Zapiekanka z wędzoną makrelą i ziemniakami
Potrzebne składniki:
1 kg ziemniaków
4 stołowe łyżki masła
3 stołowe łyżki śmietany
3 wędzone makrele niewielkiej wielkości
natka pietruszki, szczypiorek
przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Na sam koniec wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem. Dodać przyprawy do smaku.
Rybę dokładnie obieramy ze skóry i wszelkich ości. Przy okazji rozdrabniamy rybę na jak najmniejsze kawałki.
Makrelę układamy na samym dnie na nią zmielone ziemniaki. Na ziemniakach nakładamy dość grubą warstwę masła. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut. Po wyjęciu gotowej zapiekanki z piekarnika posypujemy ją natką pietruszki.

badz.pl/zapiekanki/zapiekanka_z_wedzona_makrela_oraz_ziemniakami.html />
Makrela pieczona z fenkułem
Składniki
- dwie łyżki masła
- 25dkg cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 ząbek czosnku (może być w całości)
- 5dkg startego świeżego imbiru
- 1 szklanka drobno posiekanego korzenia fenkuła
- 4 makrele po ok 25dkg każda, oczyszczone.

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do temp. 200C.
2. Stop masło, podsmaż cebulę przez ok 5 min. Dodaj czosnek, imbir, fenkuł, smaż aż będą miękkie ale nie wysmażone.
3. Makrele natnij głęboko z obu stron, równolegle od głowy do ogona.
4. Podziel mieszaninę cebuli i fenkuła na tyle porcji ile jest kawałków ryb i wypełnij nią nacięcia.
5. Włóż ryby do naczynia do zapiekania, piecz 15-20 min lub jeśli są to 2 większe makrele ok 25-30 min.
6. Ryby można też obrumienić na rożnie lub ruszcie opiekając każdą po 2 minuty tak aby powstała chrupiąca skrórka.
Porcja na 4 osoby.

ziolaiprzyprawy.info/2008/01/21/przepisy/makrela-pieczona-z-fenkulem />
Makrela majowa
Składniki:
Dorodna wędzona makrela,
główka sałaty,
seler,
winne jabłko,
5 małych ogórków konserwowych,
sok z jednej cytryny,
pęczek dymki lub szczypiorku,
pęczek koperku,
ząbek czosnku,
pieprz
i ewentualnie odrobina soli,
biała bułka.
Sposób przyrządzenia
Seler rozdrobnić na tarce lub w malakserze, dodając od razu sok z cytryny.
Jabłko drobno posiekać lub zetrzeć i dodać do selera; wymieszać.
Dodać ogórki, uprzednio starte i osączone z soku. Sałatę umyć, wierzchnie liście odłożyć, a środkowe posiekać i połączyć z poszatkowanym koperkiem i szczypiorkiem.
Makrelę obrać ze skóry i ości, rozetrzeć, po czym wymieszać z pozostałymi składnikami. Wszystko połączyć z majonezem zmieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem.Doprawić.Kromki bułki posmarować cienko masłem i ułożyć na płaskim półmisku, wyłożonym listkami sałaty. Doskonała przystawka, także do aperitifu.

kucharz.pl/przepis.php?id=332 />
Makrela Grillowana w liściach winogron

Składniki na 4 porcje:

•4 świeże makrele

•1 duze jabłko

•2 łyżki soku z cytryny

•bułka tarta (ok 1/2 szklanki), łyżeczka miodu

•olej słonecznikowy (kilka łyżek), 1 łyżka masła

•przyprawy: sól, pieprz biały do smaku, mieszanka ziół do ryb

•pęczek zielonej pietruszki

•liście winogron - ok 12 w zależności od wielkości

Etapy przygotowania:

Ryby oczyścić, wyjąc ze środka ości,posypać przyprawą do ryb, posolić, popieprzyć rybę od środka. odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Jabłko obrane ze skórki utrzeć w łezkę skrapiając sokiem z cytryny, dodać bułkę tartą , miękkie masło pietruszkę, sól, pieprz i miód - wymieszać dokładnie. Tak sporządzoną pastę rozłożyć we wnętrzu każdej ryby (- złożyc połówki). Każdą rybe zawinąć w liscie winogron a nastepnie ułozyc na folii aluminiowej posmarowanej olejem po czym zawinąć szczelnie na każdej rybie. Układać na grilu lub w piekarniku i piec z obydwu stron po ok 20 min z każdej strony(w zależności od wielkości makreli).

gotowanie.onet.pl/28020,0,1,makrela_grillowana_w_lisciach_winogron,ksiazka_przepis.html />
Makrela pieczona w folii

Składniki:
4 sprawione świeże makrele,
pomidor,
cebula,
4 łyżki masła,
4 łyżki oleju,
natka pietruszki,
sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn,
sól,
biały pieprz.

Opis przygotowania:
Przygotuj ryby - opłucz je, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów.

mistrzkuchni.pl/przepis_1478.html />
Smażona makrela z masłem ziołowym

Składniki:
* Składniki na 4 porcje 4 sprawione makrele
* 2 pomidory
* 2 cebule
* 4 lyzki mą ki i 4 lyzki oleju i 4 luzki masla
* 1 pęczek szczypiorku
* 1 pęczek natki piertuszki
* 1 ząbek czosnku
* sok z cytryny
* sol, pieprz
Etapy przygotowania:
1. Ryby dokladnie oczyscic i oplukac osuczyc. Natrzec starannie od srodka solą i pieprzem i delikatnie skropic sokiem z cytryny. obtoczyc w mące.
2. Na patelni rozgrzac olej i smarzyc makrele na zloty kolor 7 minut z kazdej strony. Cebule drobno posiekac czsnek obrac i przecisnąc przez praske.
3. Pomidory umyc sparzyc zdiąc skorke natke oplukac i posiekac. W garnku rozpuscic maslo a następnie wrzucic wszystkie warzywa.
4. Na talerze ulozyc ryby i pola tym oto zrobionym maslem posypac szczypiorkiem. Smacznego :):):):)

mniamusnie.com/przepis-1889-smazona_makrela_z_maslem_ziolowym.html />
Grillowana makrela w ziołowej marynacie
Składniki:

* Składniki na 2 porcje 2 makrele
* 1 cytryna
* sól
* pieprz cytrynowy
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 duże ząbki czosnku
* kilka listków szałwii
* kilka gałązek świeżego tymianku

Etapy przygotowania:
1. Makrele nasolić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Odstawić na 1 i 1/2 godziny. Przygotować marynatę. W tym celu posiekać zioła, a następnie wymieszać je z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem cytrynowym, odrobiną soli, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny przy pomocy drewnianego mieszadełka.
2. Do środka ryby wsadzić kilka listków szałwii oraz łyżeczkę przygotowanej marynaty, spiąć za pomocą wykałaczki. Resztę marynaty rozsmarować po wierzchu ryb. Piec w specjalnych siatkach przeznaczonych do grill`owania ryb lub na aluminiowej tacce do momentu, aż będzie rumiana. Smacznego!!!

mniamusnie.com/przepis-4697-grillowana_makrela_w_ziolowej_marynacie.html />
Makrela w paście miso







Makrela w paście miso - składniki

* 1 makrela (70 dag)
* kawałek (1 dag) świeżego imbiru
* 300 ml bulionu rybnego
* 2 łyżki cukru
* 60 ml sake lub białego wina
* 12 dag pasty miso

Makrela w paście miso - sposób przygotowania
Makrelę pokrój w dzwonka o grubości 2 cm. Imbir obierz i pokrój w paseczki. Do rondla lub na patelnię wlej bulion, dodaj cukier i sake. Zagotuj, włóż makrelę, a na niej ułóż imbir. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj miso wymieszane z odrobiną wody. Gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Makrela_w_pascie_miso,,39577938,9495.html />
Makrele pieczone w folii
Składniki:
4 sprawione świeże makrele,
pomidor,
cebula,
4 łyżki masła,
4 łyżki oleju,
natka pietruszki,
sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn,
sól,
biały pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Przygotuj ryby - opłucz je, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów.

gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=628 

 łowiectwołowiectwowędkarstwożeglarstwonurkowaniewęgorz
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
OponyUzywane.com
Sklep z oponami używanymi.
www.oponyuzywane.com
Prostowanie felg
Prostujemy felgi. stalowe i aluminiowe.
www.prostowaniefelg.pl
Kalkulator kredytowy
Oblicz swoją zdolność kredytową.
www.kalkulator-kredytowy.edu.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe